Nurmes - Euroopan joululaulukaupunki

Nurmes julistettiin Euroopan Joululaulukaupungiksi kaupunginhallituksen päätöksellä vuonna 2009. Tätä ennen Pohjois-Karjalan maakuntahallitus oli vuonna 2005 vahvistanut Nurmeksen aseman Suomen joululaulukaupunkina.

Joululaulukaupunki muodostuu neljästä osasta: jouludraama Immanuel, konsertti- ja tapahtumasarja Nurmeksen Joulumusiikki, joululauluarkisto ja Hyvän Joulun toivotus Suomen lapsille.

Konsertti- ja tapahtumasarja Nurmeksen Joulumusiikki tarjoaa monipuolisen kattauksen jouluista musiikkia. Tapahtuma on järjestetty ensimmäisen kerran vuonna 1993, ja sen jälkeen vuosittain. Taiteellisena johtajana toimii Jussi Merikanto.

Joulumusiikin ajan Euroopan Joululaulukaupunki soi jouluisia säveliä noin kuukauden verran ensimmäisestä adventtisunnuntaista alkaen. Päätapahtumapaikkoja ovat Nurmes-talon Hannikaisen sali sekä Nurmeksen molemmat kirkot.

Nurmeksen alakoululaisten Hyvän Joulun Toivotus sekä Kauneimmat joululaulut ovat perinteisesti kuuluneet Joulumusiikin ohjelmaan. Valtaosa tilaisuuksista tarjotaan yleisölle vapaalla pääsyllä.

Osana Nurmeksen Joulumusiikkia on järjestetty kolme kansallista joululaulujen sävellyskilpailua vuosina 1994, 1999 ja 2004.

Nurmeksen Joulumusiikin toteuttamisen mahdollistavat Nurmeksen kaupungin lisäksi paikalliset yritykset Pielisen Osuuspankki, Jukolan Osuuskauppa, Pohjois-Karjalan Sähkö sekä Nurmeksen Lämpö.